Francesc Pujols

francesc_pujols.jpg
Va néixer a Barcelona (Catalunya), l'any 1882, a la plaça Reial, 10 i va morir a Martorell (Catalunya) l'any 1962. Va ser un personatge molt polifacètic, ja que va escriure poesia, música i lletres de coplets de cabaret o "music hall", articles de política, crític d'art (Va ser un dels primers a reconèixer el geni de Dalí), gastrònom, ...La seva faceta més significativa, però, la filosofia. La millor biografia que s'ha fet d'ell, l'ha fet Artur Bladé Desumvila en el llibre titulat "Francesc Pujols per ell mateix".

Francesc Pujols va escriure el llibre "Concepte general de la ciència catalana" (1918) en què exposa el seu pensament tot seguint el camí i el mètode donat a conèixer per Ramon Llull a la seva "Ars Magna" o "Art de Trobar la Veritat". Es mostra també continuador del pensament de filòsofs i científics catalans com Ramon Sibiuda, Francesc Xavier Llorens i Barba i Alexandre Deulofeu entre d'altres.

En aquest llibre exposa "la teoria dels cicles" i diu que Catalunya, els Països Catalans o els Països de llengua i cultura Catalana -, en definitiva, la cultura catalana, té una missió universal. Segons ens explica, a la Terra, culturalment, després del cicle Grec que va portar l'Art i el Llenguatge Raonable, vingué el cicle Romà que va portar el Dret i La Llei, després vingué el cicle angloamericà que ha portat la tècnica, i... Finalment, hi haurà un quart cicle en què la cultura de llengua catalana tindrà un paper molt important, ja que serà el cicle del Seny. En aquest cicle marcat per la catalanitat, s'harmonitzarà totes les coses descobertes per la Humanitat.

Altres llibres escrits per en Francesc Pujols són, "La religió i la moral"(1921), "Història de l'hegemonia catalana en la política espanyola"(1926), "La visió artística i religiosa d'en Gaudí"(1927) (Aquest llibre va ser traduït per Dalí al francès). "La solució Cambó" (1931), "El problema peninsular (Península Ibèrica)"(1935) "Hiparxiologia o Ritual de la Religió Catalana" (1931). "El Llibre de Job", "Medeia".

L'Associació Francesc Pujols

http://www.francescpujols.org

L'Associació Francesc Pujols és una entitat sense ànim de lucre, que es proposa recuperar la memòria de l'insigne pensador i filòsof de la Torre de les Hores de Martorell, i també desenvolupar les seves idees fins el grau màxim possible, el qual sospitem que és infinitament extens, inefable i fins i tot inabastable al comú dels mortals; tanmateix, i per demostrar que res no ens espanta, però que estem francament esgarrifats davant la tasca ingent que ens estem imposant, actualitzarem, o si més no, intentarem d'actualitzar, que farem el que poguem, que no es pot humanament autoexigir-se res més, el sistema filosòfic del gran mestre de mestres, propagant-lo, divulgant-lo, escampant-lo i sembrant-lo entre les ments dels més avisats dels nostres compatriotes, com també, si us plau, entre els no tan avisats, que també hi tenen dret, així com entre tots els altres pobles del món, dels quals tampoc estem en situació de discutir-ne l'elemental llibertat de gaudir-ne, a fi efecte que sigui reconegut el geni de Francesc Pujols en particular, i el de molts dels seus seguidors, catalans de soca-rel, com també d'adopció o, fins i tot, de conveniència, que tothom es bo per apuntar-se al carro del vencedor, sobretot quan la nostra victòria constituirà la victòria de l'enteniment sobre l'obscurantisme, l'error, la mentida, la por, la ignorància, la superstició i, per damunt de tot, de l'estranya mania d'afirmar que tothom és lliure de creure el que vulgui, fins i tot quan manté criteris -o més aviat fanatismes- demostradament acientífics, aberrants i fins i tot conflictius.

L'Associació Francesc Pujols intenta, doncs, posar, com ja volia Ramon Llull, el Coneixement per sobre de la Convicció, i aquests dos conceptes per sota de l'Ètica i al servei de l'Interès General de manera a reeixir l'Harmonia en les nostres ments, en la nostra societat i en el nostre planeta.

N-2

FORAGITATS, revista d'art i poesia, 2003 - 2021 |