Crop circles

Land Art espontani als camps de conreu

geometria-sagrada.jpg

Aquest estiu es preveu una nova onada de dibuixos als camps de conreu, un tipus de Land Art espontani, sense autoria reconeguda, i d’una complexitat geomètrica i matemàtica que té els científics muts.

Es coneixen amb el nom de Crop Circles en anglès i Círculos de las Cosechas o Agroglifos en castellà. Sorgeixen als camps de conreu en ple estiu, quan el blat és espigat i brillant, i als camps de cibada o de colza, entre altres, els mesos anteriors i posteriors.

Ningú n'ha donat encara cap explicació credible sobre la seva creació, i ja portem més de trenta anys gaudint i documentant aquestes formacions que sorgeixen d’una forma aparentment espontània i que superen els jardins més bonics del món...

Inicialment es va crear una gran expectativa i controvèrsia sobre aquest curiós fenòmen, doncs els dibuixos son cada any més espectaculars i complexes, però poc a poc s'ha anat dil·luïnt l'interés, assumint potser que no tot té una explicació lògica i que el misteri de la vida és superior a l’imaginat.

Tot i que existeix documentació gràfica de cercles i dibuixos en gravats del segle XVII, llavors anomenats Círculos de las hadas, és a partir de l’any 1980 que s’ha recollit una extensissima quantitat de fotografies i testimonis de dibuixos sorgits a les zones mítiques del sud d’Anglaterra com Stonehenge, Avebury o Silbury Hill.

Els darrers anys però, els dibuixos s’han extès arreu del món: Alemanya, França, Italia, Dinamarca, Estats Units, Corea, Xina, Japò, Australia, Brasil i també Espanya.

Han aparegut més de dos mil dibuixos en gairebé trenta anys. Són figures de dimensions considerables, entre cinquanta i dos cents metres de llargària i estan executats amb una gran bellesa i perfecció.

La seva complexitat geomètrica crea dubtes i conjetures entre els científics i els experts en art, doncs només amb grans dificultats molts d’aquestes composicions podrien ser creades sobre un paper, tot i tenir els estris de traç i càcul necessaris.

Com han estat doncs creats aquests jardins que semblen haver estat impresos, com si d’una litografia es tractés?.

La temàtica dels dibuixos és molt variada i no es correspòn amb les tendències artístiques actuals ni té relació amb cap dels corrents artístics coneguts anteriors o posteriors a les Vanguàrdies Artístiques.

Fan referència a temes com la simbologia d'antigues i actuals civilitzacions, Egípcis, Maies, Celtes, Cristians, Jueus, Musulmans, etc., però també hi ha gran quantitat de dissenys relacionats amb l'astronomia, la geometria euclidiana clàssica i la geometria sagrada i els mandales.

Altres dissenys, encara més desconcertants, descriuen la més estricte matemàtica fractal sorgida a partir de les darreres investigacions en el terreny quàntic.

Podria semblar, doncs, que estem davant una nou corrent artístic de joves arreu del món amb ganes de jugar i sorpendre tothom, i que s’expresen amb un llenguatge plàstic que vol enllaçar les cultures ancestrals amb la nova geometria virtual que sorgeix dels computadors.

El plantejament és interessant, però cap artista, ni cap grup d’artistes n’ha reivindicat l’autoría i els dos pagesos anglesos que inicialment deien ser-ne els autors, davant les evidències, han reconegut que, només ocasionalment, havien realitzat algún dibuix simple, esperonats per l'expectativa mediàtica creada i els centenars de visites turístiques.

Enlloc del món on han aparegut els dibuixos no s’hi ha vist mai cap persona o grup de persones projectant-los ni realitzant-los, i no s'hi ha trobat mai petjades humanes.

Dos o tres dies després d'aparéixer, nombrosos visitants passejen per aquests esplèndits jardins sorgits com per art d'encanteri. Aquestes persones mostren un gran respecte i recorren fascinats els passadissos i racons dels dibuixos amb cura de no malmetre'ls.

Molts es congreguen al centre del cercle i fan meditació o simplement es relaxen o xerren i altres resen mentre la canalla juga a amagar-se pels racons.

Els experts i científics que estudien el fenòmen publiquen periòdicament articles amb les darreres anàlisis, però davant l'impossibilitat de donar-hi una explicació lògica i convincent, en els darrers anys molts han optat per no dir-ne res.

Les dades que han estat publicades fins ara són prou interessants: A l’interior dels dibuixos s’hi enregistra un alt nivell de magnetisme que correspòn a microones, alteració que no és perjudicial per a les persones que hi passejen.

Els talls de les espigues de blat que fornen els dibuixos no estan tallats ni aixafats sinó simplement doblegats, i en els doblecs s’hi forma un nòdul similar al nus tendre d’una branca.

Les tijes de blat queden arronsades plàcidament sobre la terra tot enllaçant-se entre elles formant espirals i teixits bellíssims.

En els dibuixos apareguts l'any 2009 es va observar també un augment en la complexitat d'aquest enllaços, fins el punt de crear autèntiques trames complexíssimes i zones amb elevacions puntuals de les tijes similars a escultures.

Els agricultors estàn dividits. Alguns, cansats, ho denuncien a la policia i fan les reclamacions adients a les companyies d’assegurances; altres prenen mesures econòmiques, tot fent pagar peatge en forma d’aportació voluntària als tafaners per a recuperar les pèrdues que s'hagin produït.

L’any passat va haver-hi fins i tot alguna topada important entre els pagessos i els curiosos. Tot aprofitant la llei que permet espantar ocells amb trets, algunes persones van haver de sortir corrent dels camps.

És realment un fet extraordinari que no deixarà de crear tot tipus d’especulacions.

Tot un misteri que aplegarà de nou aquest any la premsa, curiosos, artistes, investigadors, seguidors de creences espirituals i policies.

Aquest passat mes de maig de 2010 ja han aparegut tres dibuixos, un d’ells, de nou, just al camp on es troben les runes de Stonehenge. Aquest mes de Juny ja han estat documentats també cinc noves composicions també al sud d’anglaterra i que podeu veure a la web Crop Circles Connector, que actualitza diàriament les noves formacions que apareixen.

http://www.cropcircleconnector.com/2010/2010.html Crop Circles Connector
http://www.youtube.com/v/SGPqbHJ8PDo&feature=related Crop circle 1990-2009. The answer

http://www.youtube.com/v/T9mFtO99Emo 2008 U.K Crop Circle season
http://www.youtube.com/v/SY1KXIIJ3-s CERCHI NEL GRANO 2
http://www.youtube.com/v/tS56XkWfpcY DNA Awakening - Crop Circle Key Codes 2007
http://www.youtube.com/v/Ix1uCiYQgZ4&feature=related TVE. Crop circles

http://www.youtube.com/v/xxY98buBw2o CROP CIRCLES-- Definitive Evidence

FORAGITATS, revista d'art i poesia, 2003 - 2021 |