Àngel Planells

El surrealista desconegut

Nascut a Cadaqués el 1901, Àngel Planells es va traslladar el 1929 a Blanes (Girona), on va residir durant tota la vida, encara que també va passar llargues temporades a Barcelona, on va morir el 1989.

Després de la seva primera exposició individual el 1930 a les Galeries Dalmau de Barcelona, el 1936 va ser convidat a l'Exposició Surrealista celebrada a Londres, en què també exposaven Dalí, Picasso, Miró i Oscar Domínguez.

Pintures i Escrits

crim-perfecte.jpg

PUNXES

Sobre la corba del ventre d'un peix prem* un dit pelut i els ulls se'm tanquen
perqué sobre el meu braç nu es projecta l'ombra** d'un rodet de fil.
Els meus pensaments llisquen sobre la corba de les celles d'aquella dona
inconeguda i sobre la seva esquena nua es claven innumerables puntes de garota que
vibren harmoniosament
Al meu entorn una multitud de peixos es mou ágilment sobre l'herba tendrá i
salta entre les branques deis arbres.

Els peixos sorpresos per una mort violenta s'han precipitat sobre l'herba quan les
meves mans s'han fet de pedra en posar-se sobre la testa d'aquella dona inconeguda
i una explosió magnífica ha dispersat el seu cos en una constel·lació de fragments
sagnosos.

...

[Sol Ixent, Cadaqués, 15 de gener de 1930, núm. 157, p, 121]
[*] s'apreta
[**] sombra

...

fantasmes-familiars-planells.jpg

FRAGMENTS

Un quadre o una poesia surrealista s'expliquen per ells mateixos a les persones més o menys propenses a captar-los. I si intentes explicar-los perden la seva manera, la seva raó de ser, són un perquè sí, un acte gratuït. I, naturalment, són molt difícils d'explicar. Es pot explicar una pintura simbolista, per exemple, una dama simbolista? Sí, perquè aquesta senyora representa la venjança i aquella l'avarícia; aleshores, és un treball fet sobre una idea. Però la pintura surrealista no: és una idea en si mateixa, és un principi i una fi, podríem dir...

El surrealisme és una cosa que t'ha de sortir de dins... A mi, ja de petit m'agradava dibuixar coses fantàstiques, tractava de tirar a terra aquest mur que tota la vida ha existit i que et diu fins on pots crear. Amb el surrealisme es va descobrir una llibertat que va més enllà de les coses conegudes; una vegada trencat aquest mur, si l'esperit és propens a allò fantàstic ests surrealista per sempre.

De vegades vaig caminant distret pel carrer i de cop i volta em queda registrada una imatge normal, però tot seguit aquesta es desplaça i produeix la transformació surrealista. Per exemple: veus un senyor molt elegant, amb un barret de copa molt bonic... Aquesta és una imatge normal, però, de cop, alguna desviació "estic convençut que pot ser una malatia" fa que aquella imatge es desplaci i la vegi enmig del mar i que l'home vagi carregat amb un sac a l'esquena... Llavors ja ha nascut la imatge: només es qüestió de recordar-la o prendre algun apunt, que és una procediment que també utilitzava Magritte.

La Fundació

La Fundació Àngel Planells té com a objectiu recuperar i donar a conèixer l'obra de l'Àngel Planells però, sobretot, vol èsser una plataforma cultural per a tota la vila de Blanes.
http://www.fundacioplanells.com/colleccio.htm

pintura,Poesia

FORAGITATS, revista d'art i poesia, 2003 - 2021 |